

Konferenssiterveiset Leidenista
Kirjoittajat: Anna Niiranen & Arja Turunen
Kuvat: Anna Niiranen

Back to the ESSHC!
Matkaterveiset Hollannista! Naisten asialla -hankkeen koko tutkimustiimi osallistui maaliskuun lopulla 2025 Leidenin yliopistokaupungissa järjestettyyn European Social Science History -konferenssiin, joka keräsi toista tuhatta osallistujaa ympäri Eurooppaa ja myös Euroopan ulkopuolelta.
European Social Science History -konferenssia (tuttavallisemmin ESSHC) järjestää samanniminen tieteellinen seura. Konferenssin tarkoituksena on tuoda yhteen historiantutkijoita, jotka hyödyntävät tutkimuksessaan yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen menetelmiä ja näkökulmia.
Konferenssi järjestetään joka toinen vuosi vaihtuvassa eurooppalaisessa yliopistokaupungissa. Konferenssin työryhmien kokoamisesta vastaavat eri teemoihin keskittyvät verkostot, joita on yhteensä 27. Verkostot kattavat aiheet lapsuuden historiasta antiikin tutkimukseen ja tieteen historiasta muistitietotutkimukseen.
European Social Science History -konferessi Leidenissa oli yhteensä nelipäiväinen, keskiviikosta lauantaihin. Konferenssissa riitti runsaasti ohjelmaa ja lukuisia rinnakkaisia työryhmiä ja kokoontumisia aamusta iltaan. Ensimmäiset sessiot alkoivat puoli yhdeksältä aamulla ja viimeiset päättyivät puoli seitsemän illalla. Yhteisiä keynote-luentoja ei ollut.
Naisten asialla -hankkeen tutkijat pitivät esitelmänsä sukupuolen, seksuaalisuuden ja kulttuurin historian tutkimuksen verkostojen työryhmissä. Hankkeen johtaja Arja Turunen esiintyi työryhmässä, joka keskittyi tarkastelemaan reproduktion historiaa, käytäntöjä ja kokemuksia Pohjoismaissa. Esitelmät käsittelivät raskauden ehkäisyn käytäntöjä ja menetelmiä sekä aborttia. Turunen tarkasteli esitelmässään, miten Yhdistys 9 toimi abortin vapauttamisen puolesta 1960-luvulla ja kuinka aiheesta keskusteltiin naistenlehdissä.
Hankkeen tutkijatohtori Anna Niiranen puhui lehtikeskustelusta, jota Suomessa käytiin 1970-luvulla synnytyksen kivunlievityksestä. Tutkijatohtori Heidi Kurvinen taas oli osa sessiota, joka käsitteli Suomen Yleisradion historiaa. Kurvisen esitelmä keskittyi Ylen koululaisille tarjoamaan ohjelmistoon vuosina 1934-2011.






Leiden – kissojen ja kanavien kaupunki
Leiden on vanha yliopistokaupunki Etelä-Hollannissa, noin neljänkymmenen kilometrin ja reilun puolen tunnin junamatkan päässä Amsterdamista. Kaupungissa on 124 000 asukasta. Yliopisto on perustettu 1500-luvun lopulla, ja se on Alankomaiden vanhin.
Leiden on kuvauksellinen ja ajallisten kerrostumien kaupunki. Vanhaa keskusta-aluetta halkovat idylliset kanavat ja pienet sillat. Siellä on paljon kapeita kujia ja mutkittelevia katuja. Kaikki on kävelyetäisyyden päässä: yliopiston rakennukset, museot, kahvilat ja lukuisat ravintolat. Pyöriä ja pyöräilijöitä on joka puolella, ja myös alueen joukkoliikenne toimii hyvin. On helppo ymmärtää, miksi Leidenia on kutsuttu pikku-Amsterdamiksi.
Kaupungin äänimaisema on myös omanlaisensa. Kirkonkellot kumisevat tasatunnein (kaupungintalon kulmilla voi kuulla erityisen hienon soittoäänen), mustarastaat laulavat puistoissa ja ihmiset istuvat ulkona ravintoloiden terasseilla kanavien varrella tai kotiensa edustalla.
Historian ystäville kaupungissa on monta kiinnostavaa museota. Ehdimme nähdä niistä kaksi – Rijksmuseum van Oudheden esittelee arkeologisia löytöjä Egyptistä, antiikin Kreikasta ja Roomasta sekä nykyisen Hollannin alueelta. Varsinkin museon egyptiläisten esineiden kokoelma teki vaikutuksen laajuudellaan. Museo on perustettu vuonna 1818.
Wereldmuseum Leiden taas on etnologinen museo, jonka kokoelmat ovat peräisin ympäri maailmaa, kuten Kiinasta, Japanista, Latinalaisesta Amerikasta ja Afrikan eri osista. Museo on avattu vuonna 1837, ja se on osa laajempaa etnologisten museoiden verkostoa Hollannissa.
Seuraavan kerran eli vuonna 2027 ESSHC-konferenssi järjestetään Lyonissa Ranskassa. Naisten asialla -hanke taas on seuraavaksi esillä toukokuussa 2025 Tampereella järjestettävässä konferenssissa XVI Nordic Labour History Conference. Nähdäänpä ehkä siellä!












